Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Можем ли да консервираме манджи в буркани

Можем ли да консервираме манджи в буркани

Манджа с месо и картофи

Консервирането на храна е полезно и безспорно много по-изгодно, отколкото купуването на всичко от магазините. Знаем как да консервираме сурови плодове и зеленчуци, риба, но след като може да се слагат в буркани сурови продукти, логично е да си зададем въпроса – може ли да консервираме вече сготвени ястия?

Всъщност няма ли този опит да бъде твърде рискован и да се наложи после да изхвърлим храната и ако изобщо това е възможно, колко време трябва да се консервират различните традиционни гозби?

Отговорите на тези въпроси ще дадем в следващите няколко реда. Всъщност готовата сготвена храна може да се консервира, като естествено има няколко особености. Ако сте консервирали някаква манджа и при отварянето забележите, че капачката е изпъкнала, а не хлътнала, трябва да изхвърлите сготвеното – най-вероятно е развалено.

Консервирането на готова храна е необходимост, изключително удобно и практично е – ако сте приготвили прекалено много храна, например, можете да я консервирате и да я отворите, когато нямате сготвена гозба.

Риба в буркани

Ако сте приготвили постно ястие, времето за което ще го консервирате ще бъде доста по-кратко, отколкото гозба с месо. Друго правило, което е необходимо да спазите, за да имате правилно консервирана манджа, е да не затваряте храна, в която има яйца. Това изобщо не означава, че супите не могат да се консервират, просто при този вид храна, е необходимо да пропуснете застройката.

Ето и времето, за което трябва да варите различните гозби, в зависимост от продуктите, които съдържат:

- Ако искате да консервирате постни ястия, включително и супи (може и пилешка, и супа топчета), варете бурканите 10–12 минути;

- Ако храната, която искате да запазите за по-дълго време е боб, грах, леща, патладжани, трябва да ги оставите да поврат цял час;

- В случай, че гозбата, която трябва да съхраните е мусака (без яйце), зеле с месо, ориз с месо, картофи с месо, сарми, кюфтенца със сос – всички тези ястия трябва да се варят около 30 минути;

- Консервирането на рибни ястия не отнема много време – в този случай отчитането на времето за варене е не повече от 10 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
53
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Потребител#186302
Не си струва да се консервира манджа ,твърде много варене в бурканите ,разход на ток и време ,ако е в повече много по просто е да се замрази във фризера и да де ползва и след месец ,може и ядене с яйца да се замразяват без проблем.
3
6
Миро
Миро
29.04.2015 12:10
Драгостина Драганова, много ценни съвети. Искам само да допълня опита на съпругата ми за подобен вид консервиране/стерилизиране.
От няколко години използваме този начин за стерилизиране на много зеленчуци, плодове и ястия. Дълготрайността им е учудваща за този лесен вид стерилизиране, запазват се вкусовите и полезни качества. Например стерилизираме супи, ястия, капия, корнишони, плодове (компоти), сладка, салатен фасул, изобщо ястия от варива, пюре от домати, изобщо подобна зимнина.
Условието за дълготрайно запазване ( дори до 2 години) е:
1.Предварително загряване на бурканите в микровълнова или обикновена фурна
2.Съдържанието, което ще запазвате в бурканите да бъде вряло или много горещо.
3.Напълвате буркана до горе, наравно с отвора на буркана. Например при печената капия натискайте с подходящ инструмент, тя пуска течност и тъпчете докато течността стигне до отвора на буркана.
4.Затваряте буркана веднага с капачката
5.Обръщате буркана с капачката надолу до пълното му изстиване. Не пробвайте дали е затворен херметически вредно е , не е още херметизиран.
6.При изстиване на съдържанието, както знаете то се свива и при нормална капачка стерилизирането е успешно.
Забележка: по този начин се стерилизира успешно и се спестява познатия ни начин за стерилизация в казани с огън, на ток, газ.
Успех на всички.
13
0
Драгостина Драганова
Драгостина Драганова
01.10.2014 13:26
Ежедневието ни е много забързано.Не винаги има време за готвене,дори това да ни е хоби.Ако отделим един ден за готвене,и приготвим няколко вида от любимите ни ястия,после ги съхраним по този начин/начина е в предходния ми коментар/,ще имаме готова и вкусна храна за цяла работна седмица.
6
0
Драгостина Драганова
Драгостина Драганова
01.10.2014 13:12
Информацията е много полезна.Но за супите със застройка също има някакво решение.Загрейте 100 мл.вода в буркан/буркана трябва да се затваря с винтова капачка/в микровълнова фурна,до завиране.Целта е буркана да се загрее максимално.Горещата вода се изхвърля.Напълвате буркана с приготвената гореща супа.Затваряте с винтовата капачка,обръщате буркана с капачката на долу до пълното му охлаждане.Може да съхраните всякакъв вид гозба/супи,боб и др.варива,мусака ,гювеч и всякакви манджички с месо и без месо.Тези консерви имат трайност до 6-7 дни в хладилник.Всичко това е изпробвано.
6
0