Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Каква зимнина турнахте?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    От: Каква зимнина турнахте?

    Днес направихме разходка из Понор планина, това са към 3 кила дренки за буркани!Че някой скапан вирус може да ни изненада 'изотзадзе'
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_4314.jpg
Прегледи:2
Размер:114.9 КБ
ID:5608971

    Коментар


    • #17
      От: Каква зимнина турнахте?

      Първоначално публикуван от mendi Преглед на мнение
      Рецепта 1 - "класическа" - краставички, лук, копър оцет, сол, и захар.
      Наистина класика, стига да уцелиш оцета, че една година попаднахме на менте и се скапаха.

      Киселите краставички по тази рецепта неизменно присъстват в зимнината вкъщи, но винаги съм си купувал и краставички от бидон. Вкусът е различен и силно мотивиращ за подвизи. Ама намерените рецепти се въртяха все около оцета, по малко, но присъства. Исках да го избегна, защото в бидонския вкус не го разпознавам. Разпитах сериозно няколко баби и ми се изясни работата. Млечно-кисела ферментация. Като зелето.

      Рецептата е проста – сол, вода, матрАл и претакане всеки ден докато станат готови. Става за всякакъв зеленчук. Единствено солта е според зависи. Едни казват процент от водата, други – процент от матрАла, трети – на вкус. Аз го направих на вкус, като го докарах зъбите да скърцат. Хареса ми. Така де, правя туршия, а не диетични краставички във вода, които ще се сплуят след една седмица. И тук идва нещото, което ме караше да си проскимтявам, премижавайки от кеф, всеки път, когато се нахвърлях необуздано върху бидончето. Една баба ми рече да сложа вишневи и лозови листа. Хем давали аромат, хем били консервант. Добре, че я послушах. Който не е пробвал да не му мисли никак, няма да сбърка. Вече във всички видове туршии слагам такива листа, като не пестя количествата и резултатът е зашеметяващ. Само незнам как ще е тази година с лозовите, че като гледам из квартала асмите са плешиви, а листата спаружени.
      JEEP CHEROKEE '86 XJ 4.0

      Манол Денев

      Коментар


      • #18
        От: Каква зимнина турнахте?

        Краставичките в бидон стават по меки отколкото в буркан. Само вишневи листа се слагат , те правят газирано. Ние ги слагаме само на люти чушки. Жената каза че може и дюлеви листа.
        На нас клиренс ни трябва , не скорост

        Коментар


        • #19
          От: Каква зимнина турнахте?

          Първоначално публикуван от aldr Преглед на мнение
          Краставичките в бидон стават по меки отколкото в буркан. Само вишневи листа се слагат , те правят газирано. Ние ги слагаме само на люти чушки. Жената каза че може и дюлеви листа.
          Някой слагат и в зелето царевица зимъска,в бидона.Пак по тая причина-да стане газирано.Аз не слагам,но бутам червено цвекло и червена зелка.Става си и цвят, и газировка.

          Коментар


          • #20
            От: Каква зимнина турнахте?

            Първоначално публикуван от aldr Преглед на мнение
            Краставичките в бидон стават по меки отколкото в буркан. Само вишневи листа се слагат , те правят газирано. Ние ги слагаме само на люти чушки. Жената каза че може и дюлеви листа.
            Ами не. Моите хрупкаха като пресни месец и половина, докато не ги изядохме без признаци на омекване. Не станаха газирани. Пробвай и с лозови, а аз ще пробвам и с дюлеви, за да премахнем ограничението "само вишневи"
            JEEP CHEROKEE '86 XJ 4.0

            Манол Денев

            Коментар


            • #21
              От: Каква зимнина турнахте?

              Опция - смокинови листа.
              Все още са си хрупкави - на терасата са ми, и вероятно ще дочакат новата реколта.
              Не е като да не се ядат - много ги обичам, ама като има и прясни зарзавати, и изоставам.

              Коментар


              • #22
                От: Каква зимнина турнахте?

                Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
                Опция - смокинови листа.
                Интересна идея. Ще я пробвам. А смокиновите не трябва ли нещо да се киснат, че нали пускат мляко, па съм чувал че не било много хубаво?
                JEEP CHEROKEE '86 XJ 4.0

                Манол Денев

                Коментар


                • #23
                  От: Каква зимнина турнахте?

                  Direct-Drive...

                  Досега за последните петнайсетина години съм се разболял от всичко, дето е от годините, и от нищо, дето е от яденето...
                  .....и пиенето...

                  Коментар


                  • #24
                    От: Каква зимнина турнахте?

                    Белени скилидки чесън, люти чушки- дамско сърце, рибка, чорбаджийски чушки, бамя, карфиол, корнишони, моркови, глава целина и покрити с листата и стеблата на целината. Саламурата е вода с 4% сол и 4% силна истинска гроздова. В балкана издържа до това време.
                    Тази година шамфъстъкът и кашуто на терасата нещо не станаха.
                    А тези простотии се правят от името на всички ни.
                    Даника
                    Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

                    Коментар


                    • #25
                      От: Каква зимнина турнахте?

                      Хубави и вкусни рецепти - това си е българската традиция... Аз нямам възможност и ще се надявам да уцеля някоя марка царска туршия в магазина. Между другото в Италия ядях белени чушки с оцет и чесън Mellini произведени в София (може да бъде полезно за колегите които са извън страната) дано да не се счете като реклама... Имат и комплект кьополо само чесънчето липсва.
                      Една рецепта и от мен; взимате бутилка зехтин и слагате издушени люти чушлета вътре след 1 месец си ползвате подлютеното зехтинче. Като започне да привършва просто доливате.

                      Коментар


                      • #26
                        От: Каква зимнина турнахте?

                        Препукани люти чушки

                        Препукани, не печени, за да останат хрупкави, но да получат аромата на пушек. На котлона или на тенекия, много нагорещени, се мятат чушките, промушени с ножче през средата, за да поемат по-бързо оцета и подправките. Веднага започват да пукат и на места да почерняват. С ръка в ръкавица се размесват, за да се обърнат и веднага горещи в буркана.

                        Редя ги в буркани с винтови капачки от около 700 гр. На дъното оцет до линията, от която започва цилиндричната част, по 5-6 белени, нарязани на половинки и смачкани (не счукани или смляни) скилидки чесън, за да се усещат, една къса струйка зехтин или олио, чаена лъжичка сол, чаена лъжичка захар и магданоз. Докато се пълни буркана на котлона ври вода. След като е пълен с чушки се долива до ръба с врялата вода. Веднага затварям, кламбичкам и обръщам с капака надолу. Врялата вода е достатъчна да ги стерилизира, без да се налага да се варят, защото не обичам кисело-солен компот със смити зеленчуци. През няколко часа кламбичкам, за да се размесят съставките и слагам ту с капака надолу, ту нагоре, докато си променят цвета. След като станат маслено зелени се чака поне три дни хубаво да дръпнат и са готови. Който може да трае повече време още по-добре.

                        Същото това го правя за бързо ядене през лятото, като не доливам вряла вода, а упорито кламбичкам, докато чушките не си поемат оцета и ароматите. Стават по-хубави от тези за зимата с водата, защото ароматът е по-концентриран.

                        Но. На зимните от 10 буркана около 4 ми вкисват и стават газирани някакви. Не ги хвърлям, разбира се. Оцетът да е виновен, защо другите не стават така? Не са се разхерметизирали, защото ги отварям със зор и цуфват яко.

                        Ако някой прави подобни без вряла вода да каже с какво ги долива и как ги запазва без варене. Искам да избегна водата и варенето.
                        JEEP CHEROKEE '86 XJ 4.0

                        Манол Денев

                        Коментар


                        • #27
                          От: Каква зимнина турнахте?

                          Първоначално публикуван от mendi Преглед на мнение
                          Аз се каня да пробвам кисели краставички.
                          На края се наканих. Заради мързел сведох рецептите само до две:
                          Първа - Краставички, жълт лук (1/4 глава), честън (2 -3 скилитки според размера), копър (цветове и стебла), черен пипер и синапено семе, сол (3/4 супена лъжица), захар (1 с.л.) и оцет 60 - 65 мл.
                          При оцета има варация - едната половина направих с винен, а другата - с ябълков. Също така забелязах че много от оцетите са просто разредена оцетна киселина и оцветител, т.е не са извлечени след ферментация. Аз взех "натурални" на етикетите на които се твърдеше че са получени чрез ферментация. Не знам дали има някакво значение при консервиране.
                          Втората рецепта съдържа всичко описано в първата, но в добавка има по едно чушле, 2 - 3 дафинови листа и резанчета морков.
                          По принцип трябваше да ги варя 5 минути но на практика ги варих малко повече (високотемпературния процес се контролира трудно )
                          Ще ги оставя да отлежат 2 - 3 седмици, после ще пиша за крайния резултат (ако не съм се отровил )
                          Прилагам снимки от процеса:
                          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:270920141152.jpg
Прегледи:1
Размер:137.3 КБ
ID:5613225
                          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:270920141156.jpg
Прегледи:1
Размер:120.6 КБ
ID:5613226
                          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:270920141158.jpg
Прегледи:1
Размер:118.1 КБ
ID:5613227
                          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:270920141160.jpg
Прегледи:1
Размер:136.5 КБ
ID:5613228
                          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:270920141161.jpg
Прегледи:1
Размер:134.0 КБ
ID:5613229
                          Последно редактирано от mendi; 28-09-14, 08:23.

                          Коментар


                          • #28
                            От: Каква зимнина турнахте?

                            От краставиците със сигурност няма да се отровиш но от ракията изпита стях ако прекалиш-може!

                            Коментар


                            • #29
                              От: Каква зимнина турнахте?

                              Компот от корнишони и изброените съставки няма как да те отровят. При тази рецепта няма нужда от варене. В семейството се прави от години и няма буркан, дал фира. Сами се стерилизират и когато ги отваряме „цуфват”. Дано не са ти се смекнали прекалено, че и ракията няма как да ти върви.

                              Дръж под око бурканите с винтови капачки. Не винаги се затварят, дори след продължително варене.
                              JEEP CHEROKEE '86 XJ 4.0

                              Манол Денев

                              Коментар


                              • #30
                                От: Каква зимнина турнахте?

                                Първоначално публикуван от bullet_pk Преглед на мнение
                                Зимнината я правим в комбинация с тъщата на село. В селския двор е лесно, докато в апартамента не е работа. Почти всеки уикенд сме там и правим по нещо. За сега имаме доста видове компоти - ягоди, череши, сини и карловски сливи, праскови, кайсии, диви малини и капини. Приготвихме кисели краставички, доматени сокове, мармалад от всякакви опадали плодове из двора, сладко от белени праскови, сладко от сливи. Сега предстоят чушки, патладжани, лютеница ...

                                Ей, само да не ми завидите за тъщата! Ние с баджанака правим всичко възможно избата да се опразни до следващото лято.
                                Лютеница с тъща, не се бях сетил . Не става ли много люта ?
                                Тази тема отваря апетит
                                0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X