Как да замразим тиквички: най-добрите практики според експертите

Когато животът ви поднесе повече тиквички, замразете ги във фризера!

Нарязани на ленти върху скарата, изпържени и полети с традиционния чеснов сос и копър, добавени в ароматна крем супа или пък издълбани и напълнени с любимия солен пълнеж – тиквичките могат да бъдат уникално вкусни. Но ако ви останат в излишък или пък просто искате да разполагате с тях и през зимата, защо не ги консервирате чрез замразяване? Ето как:

Бланширайте преди замразяване

бланширане на тиквички

Да, може да нарежете тиквичките и директно да ги замразите, но усилието да ги бланширате преди това, определено си струва! Преди да навлезем в практическата част на този процес, добре е да уточним, че тук не става въпрос за бланширане с мазнина, а за такова чрез гореща вода.

Нека видим ползите от целия процес:

Чрез шоковото потапяне на тиквичките във вряла вода за кратко време (т.нар. бланширане) се прекратява действието на ензимите, които иначе биха причинили различни щети на зеленчука: да стане на каша, да се обезцвети или да потъмнее.

Разбира се, дори и след бланширане текстурата на тиквичките няма да е абсолютно същата, както когато са прясно откъснати от градината, но чрез тази шокова термична обработка парченцата ще останат твърди дори и след размразяване.

Но внимавайте! Не бланширайте прекалено дълго време…

Една минута във вряща вода ще свърши чудесна работа. Ако ги оставите за повече от минута ще станат на каша след размразяване, въпреки доброто ви желание да ги съхраните колкото се може по-апетитни.

Не добавяйте сол

При много от случаите на бланширане се препоръчва да се добави сол, за да се обогати вкуса на зеленчука, за да е още по-вкусен, преди да го сложите на масата.

Но в този случай солта абсорбирана от зеленчука ще омекоти клетъчните му системи и както вече се досещате – това ще го направи на каша! Така че, когато бланширате тиквички, преди да ги поставите във фризера, оставете солта настрани и я извадете, чак когато решите да ги сготвите.

Замразете ги два пъти!

Защо два пъти ли? Нека обясним:

Ако поставите тиквичките във фризера веднага след бланширане, те ще се превърнат в една огромна буца лед. Това не е краят на света, но не е особено удобно, когато искате да приготвите рецепта с тиквички бързо и лесно.

Ако имате време и свободно пространство във фризера, по-доброто решение е първо да ги замразите предварително като ги поставите в тавичка върху слой хартия за печене. По този начин всяко парченце тиквичка ще замръзне индивидуално, без да залепва за останалите и да образува огромно кубче лед. Освен това, по-малките (отделни) парченца се размразяват много по-бързо, тъй като не образуват допълнителен лед помежду им, който допълнително да ги направи по-меки.

Така че, ако искате да получите перфектното замразяване на тиквички за зимата – замразете ги 2 пъти.

Разбира се, когато става въпрос за замразяване, експерт в тази област като Либхер определено има какво да предложи. Нашата гама от свободностоящи фризери ще ви осигури безупречна среда за съхранение на зимнината ви, не само от тиквички, но и от месо, плодове и зеленчуци. Вижте пълната ни гама от свободностоящи фризери Либхер, фризерни ракли и фризери за вграждане.

Готвене със замразени тиквички

Замразените тиквички могат да се използват прекрасно в различни ястия наред с останалите зеленчуци – крем супи, гювечи, сосове за спагети, изпечени на скара като гарнитура към ароматното основно и т.н. Може да добавите тиквичките от фризера директно в тенджерата, без изобщо да ги размразявате. И все пак, не са особено подходящи за ястия с картофи, задушени зеленчуци или салати.

Как да замразим тиквичките – бързо ръководство

От какво имате нужда:

  • Тиквички
  • Голяма тенджера
  • Голяма купа с вода и лед
  • Цедка
  • Решетъчна лъжица
  • Хартия за печене
  • Чиста кърпа
  • Пликове за фризер
  • Фризер

Инструкции


  • Нарежете тиквичките в удобна за вас форма. Помислете как ще ви е най-удобно да ги приготвяте, след като ги размразите. За супи и гювеч например, малките кубчета са страхотен вариант за разфасовка.
  • Вземете една голяма тенджера и загрейте вода, докато заври. В близост до нея поставете купа, в която налейте ледено студена вода и поставете гевгира в нея.
  • Бланширайте тиквичките за 45-60 секунди. Когато приключите, парченцата трябва да са леко хрупкави, нежни на вкус и леко сурови в центъра.
  • Веднага след като извадите тиквичките от врялата вода, изсипете ги в гевгира, който е в купата с ледена вода, където бързо ще се охладят.
  • Подредете парченцата едно до друго в тавичка, в която предварително сте поставили хартия за печене, след което с чиста кърпа внимателно ги подсушете. Разбира се, трудно е напълно да премахнете водата от тиквичките, но дори и малкото отнемане на влагата чрез кърпата ще предотврати образуването на големи ледени кристали около парченцата.
  • Поставете тавичката във фризера за една нощ, за да се замразят парченцата.
  • Накрая прехвърлете замразените тиквички от тавичката в пликове за фризер, където ще останат на съхранение до момента, в който не ви потрябват за готвене.
  • Ако имате нужда, сложете им етикет и ги замразете за не повече от 3 месеца. Този зеленчук може да изкара и повече от този срок във фризера, но процесът на изгаряне чрез замразяване, за който вече сме говорили, с времето постепенно ще се отразява на вкуса и консистенцията на тиквичките.

Този процес може да се използва и за други зеленчуци, с които искате да заредите фризера си за през зимата. А ако се чудите кои са най-подходящите такива за консервиране чрез варене и кои чрез замразяване, вижте статията, която направихме по темата.