Домашно сушени домати…

…на фурна – ако се питате как.

Тези дни ми е много есенно. Ама радостно есенно – налетувах се, напътувах се и сега ми се иска да седя пред камината с топла напитка, да чета книга и да слушам вятъра навън. Мислите ми са за зимнина и дърва, за вълнени чорапи и прибирането на градинската мебел от двора.

Гледайки есенните зеленчуци, който са съвсем различни от пролетните – доматите са по воднисти, но с много наситен аромат; чушките – дебелокори, а морковите – огромни, измислям разни рецепти за консервирането им и запазването по за дълго.

И като една прилежна домакиня се заех със зимнината с ентусиазъм. Купих много домати и започнах да експериментирам. Първата рецепта е за сушени домати на фурна. Рецептата е проста, отнема около 10мин за подготовка и няма никакво усилие при приготвянето. За сметка на това резултата е фантастичен: от най-обикновени домати, които всички гледаха с презрение в Билла се сдобих с буркани сушени домати по-вкусни от всиякави други сушени домати, които съм хапвала.

1

СУШЕНИ ДОМАТИ

3кг. дребни домати, какъвто и да е сорт

1 глава чесън

Зехтин

Сол

Застелете най-голямата тава възможна (аз ползвах тавата, която идва с фурната – една такава правоъгълна и плитка) с хартия за печене. Това се прави, за да си спестите много търкане на загорялото дъно. Измийте доматите и ги разполовете, по-големите може да нарежете на 4, дори 6 части. Сложете ги в купа, поръсете с нестрита морска сол и малко зехтин. Разбъркайте, после подредете в тавата нагъсто, с кората надолу.

Разделете чесъна на скилидки, без да белите люспите. С плоската страна на ножа натиснете еднократно и силно, за да ги сплескате. Наредете в тавата между доматите. Ако обичате МНОГО чесън може да го накълцате на ситно и да го поръсите върху доматите. Така те ще имат и вкус на чесън, не само аромат, както ги предпочитам аз.

Може да поръсите с лют пипер или черен пипер.

Печете за 2 ½ до 3 часа на 150˚С.

Съвсем скоро и рецепти, за какво може да ползвате сушените домати (ако разбира се искате нещо по-сложно, а не филийка с малко зехтин и домати наредени отгоре, което е моят избор!)

П.С. Понеже сушените домати са по-скоро съставка, отколкото самостоятелно ястие не публикувам информация за хранителната им стойност.

19 отговора на “Домашно сушени домати…

  1. велик пост! мерси 🙂
    дани, след опичането можеш да ги мариноваш в буркан с чесън, подправки по желание (дори и сирене), чесън и каквото ти хрумне, става чудесна добавка към … всичко 🙂

  2. Дани, аз сложих доматите в буркани и ги полях със зехтин догоре. Зехтина предпазва от разваляне, но за не повече от 2 седмици в хладилник. Ако мислиш, че няма да успеете да консумирате всичко за такъв дълъг срок 🙂 можеш да го третираш като обикновена зимнина – затваряш в буркан и стерилизираш. Уверявам те обаче, че няма начин да ти се наложи – страшно са вкусни и, както казва j., вървят с всичко.

    j. пробвала ли си ги? Разбих се да ги ям този уикенд! Страхотни!

  3. о даа 🙂
    за по-бързо (и преди майка ми да нареди градина с чудни домати), купувах сушени домати от пазара ситняково, запарвам ги да омекнат и мариновам със сирене, чесън, зехтин, подправки. после слагам на всичко.
    сушени домати и песто слагам на всичко :).

  4. И на мен ми е едно такова есенно… Иска ми се да си стоя в къщи с чаша топъл чай, евентуално червено вино. 🙂
    Обожавам сушени домати. Миналата есен направих безумно голямо количество. Съхранявах ги в хладилник (без стерилизация), в зехтин и подправки. Издържаха около 2 месеца, но трябва да са напълно покрити в марината.
    Сега правя по-малко. 🙂

  5. Pingback: 7 минутна вечеря: паста « Безкраен пикник·

  6. Pingback: Риба с прошуто и домашно песто « Безкраен пикник·

  7. Нещо не ми се получава 🙂
    Първия път ги пуснах на 120˚С и ги проверявах през 20 минути. Овъглиха ми се на втория час. (в други места се говори дори за пет часа печене)
    Втория път на 100˚С като ги проверявах през 10 минути. Дори в един момент намалих на 50˚С. Пак същото на втория час. Стъргах чернилката един час 🙂
    И още нещо. Какъв е критерия за изсушени домати, защото моите, малките продълговати, макар и изгоряли по крайщата, си имаха сок посредата (аз работех с половинки, не четвъртинки).

    • Здравей Петър,
      Критерия е да са се изпарили соковете, но да не са изгоряли. На практика противоположно на твоя резултат 🙂
      Първото нещо, което ми идва да попитам е – сигурен ли си, че фурната ти пече на правилните градуси? Защото 50С е толкова слабо, че не може да се пече (аз втасвам тесто на 50С). Второто е – слагаш ли ги в средата на фурната? Ако са много виско или много ниско може би изгарят само от едната страна, а от другата са все още сочни. Надявам се, това да помогне. Успех!

      • Благодаря.
        С фурната никога не съм имал проблеми, макар, че никога не съм и измервал температурата. Разбира се, че е по средата.
        Сложих я на 50˚С защото някои ги сушат и на слънце. Бях готов да чакам достатъчно дълго. Тези дни даже четох за 12(!!!) часово сушене във фурна, без да се указва температурата.
        Изгоряха ми и от горе и отдолу върху хартията за печене. И беше точно по твоята рецепта – с морска сол и малко зехтин.
        Още веднаж – благодаря, ще пробвам пак някой ден 🙂

  8. Pingback: Сушени домати на слънце и във фурна « ТВОРЕНИЯ·

  9. Здравейте всички 🙂 Стискайте ми палци – в момента суша доматите във фурната. Като за начало правя проба с един килограм, ако се справя….ще се развихря.

      • Здрасти, стана превъзходни! Три часа ги пекох на 150 градуса, после още половин на 100. Поръсих ги със сушен босилек, наредих ги в бурканче със скилидките чесън от печенето, долях зехтин и…..
        Сега в събота или неделя ще действам смело с по-голямо количество, че имам поръчки от родата 🙂
        Желая ти успех – не е трудно,просто трябва да следиш фурната. Аз си нагласях таймера да наглеждам през 25-30 мин.
        Много усмивки 🙂

  10. Супер, Богомила! Много се радвам, че са ти харесали.. Което ми напомня, че е време да започна една лежерна подготовка и на моята зимнина 🙂
    Поздрави и до скоро!

  11. Здравей, Силвия! Доматите изглеждат прекрасно!! Смятам и аз да направя. От това количество домати, колко буркана готова продукция излиза?

Вашият коментар