500 гр гъби /печурки, манатарки, пачи крак и др/
50 мл оцет
1 дафинов лист
1-2 зърна бахар
3-4 зърна черен пипер
Сол на вкус
Гъбите се почистват, изрязва се краят на пънчето им и се измиват обилно с вода. Гъбите трябва да бъдат пресни. Добре е стерилизирането да се извърши в същия ден, в който са брани. Измитите гъби се бланшират във вряща подсолена вода и се варят до омекване. Отцеждат се, охлаждат се и по-едрите гъби се нарязват на парченца, а малките гъбки остават цели. На дъното на всеки буркан се слагат изброените по-горе продукти. Върху тях се насипват подготвените гъби и се долива вода. Бурканите се затварят с капачки и се стерилизират 60 минути след завирането на водата.
Продуктите са за един буркан от 800 мл.