Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Консервиране на нераздробено месо

Консервиране на нераздробено месо

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Нераздробено месо

За да сте сигурни в качеството на сушеното, пушено или осолено месо, което консумирате, можете да си го приготвите сами. Достатъчно е да имате цяло парче месо, което да консервирате, без да разрязвате на части.

За да направите сами консервирано месо, трябва да използвате само много прясно и качествено месо. Така ще постигнете перфектен резултат.

Сушенето на месото е много стар метод за консервиране на големи парчета месо. В основата на този процес, който е бил използван от древни времена за съхраняване на месо за дълго време, е премахването на течността от месото.

Съхранение на месо

Сушеното месо не съдържа вода и неговият размер намалява доста. За да е вкусно и да се съхранява по-дълго време, сушеното месо предварително се осолява и дори се кисне в разтвор на сол.

Месото може да престои известно време, след като е било поръсено с едра сол и затиснато с някаква тежест. След това се закача да се суши, като предварително може да бъде поръсено или покрито с различни подправки.

Чрез осоляване и сушене се приготвят известни в цял свят шунки – пармската шунка, известна като прошуто и испанската шунка – хамон.

Колкото по-голямо е парчето месо, толкова повече време отнема изсушаването му. Този период може да стигне до повече от шест месеца.

Шунка

Целите парчета месо могат да се опушат и се получава много вкусен пушен деликатес.

Опушването на месото се осъществява при температура от 60 до 80 градуса. Опушването на месо се прави с цел придобиване на по-интересен вкус и по-дългото му съхранение.

Месото се опушва в специално направени за целта устройства. В долната част на устройството има жар, а в горната е закачено парчето месо, което се опушва бавно и постепенно.

Осоляването на месото е много древен метод за консервиране на големи парчета месо. Месото се съхранява дълго време благодарение на унищожаването на болестотворните бактерии в месото.

Класически метод е сухото осоляване, при което месото се натърква със сол и се оставя за известно време в съд, като се покрива със сол или се залива изцяло със солена вода.

Осоленото месо има характерен вкус и аромат на сол. За осоляване на месо най-подходяща е готварската сол, но може да се използва и морска сол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
52
44
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Сея Мечева
Сея Мечева
01.09.2014 11:54
Става много вкусно мезе от рибицата на прасето.В солена вода-като сложиш 1 сурово яйце не трябва да потъне,това е дозата на солта,престоява 24 часа изцежда се и се овкусява с чубрица,черен пипер,кимион и червен пипер.Изнася се на студено,докато се изсуши.
3
2