Когато ще консервирате гъби не ги оставяйте дълго да чакат за обработка. Добре е да ги приберете във фризер ден-два след като са набрани или купени. По същия начин стои въпросът с консумацията – не оставяйте прекалено дълго време в хладилник. И ги дръжте далеч от други продукти особено от такива със силен аромат, защото гъбите бързо абсорбират всякакви миризми.
Как да замразяваме гъби?
Можете да ги замразите сурови, а бихте могли и да бланширате преди това. Ако искате да са сурови имайте предвид факта, че по-голямата част от гъбите не са подходящи да замразяване в сурово състояние тъй като се разкашкват. Масловката например е подходяща този метод.
Измивате хубаво гъбите и ги нарязвате на желаните от вас форма и големина. Добавете чаена лъжичка масло. Можете да ги съхраните в найлонова торбичка и във фризер за не повече от три месеца.
Записвайте си кога сте ги сложили, за да не изтървете срока. След размразяване можете направо да ги готвите без да е необходими да чакате да се размразяват.
При бланширането ги слагате във вряща вода за не повече от две минути. Изваждате заливате със студена вода и изчаквате хубаво да се отцедят. Наредете ги в найлонови пликове и замразете.
Можете да съхранявате гъбите във фризер като преди това ги приготвите на пара. Така приготвени гъбите могат да бъдат замразени във вашия фризер за година. Нарязвате ги на половинки и четвъртинки, може и цели – в зависимост от тяхната големина.
Можете да потопите за около 5–6 минути гъбите в разтвор от 1 ч.л. лимонов сок, 1 ч.ч. вода, 1 ½ ч.л. лимонена киселина – тази процедура се прави с цел гъбите да запазят цвета си.
Гъбите се приготвят на пара, но в зависимост от големината им трябва различно време – ако са цели около 5 минути, ако са на половинки 3 минути. След като се запарят, веднага трябва да ги охладите и изцедите. Можете да ги съхранявате в пластмасова кутия във фризер.
Как да стерилизиме гъби?
Предварително измитите и нарязани гъби се бланшират в подсолена вода, като към нея се добавя и 5 г. лимонтозу (за 1 л вода). Бланширането става за около 5 минути, след което гъбите се охлаждат. Оставете ги на течащата вода около 2 минути после изцедете.
Наредете в буркани и залейте с разтвор гореща вода със сол - на 1 л вода се слагат около 20 г сол и 5 г лимонтузу. След приключването на стерилизирането на бурканите (около час и половина) ги оставете да изстинат добре. Приготвени по този начин гъбите могат да бъдат консумирани до две години след затварянето им.