Рецепта за вкусно карамелизирано сладко от лук

Непременно го опитайте в комбинация с препечена филийка и козе сирене
Рецепта за вкусно карамелизирано сладко от лук

Последна актуализация: 03 януари, 2019

Вкусното сладко от лук може да изненада гостите ви толкова приятно, че след това да не откриете капка от него в буркана.

Карамелизираното сладко от лук е лесен и ефектен начин да разнообразите репертоара си в кухнята. То представлява отлично съчетание за много обичайно присъстващи на трапезата ни ястия. Пасва си перфектно с предястия, пържоли, риба и, разбира се, сирена.

Днес възнамеряваме да направим сладко от лук. Лесно е, а ще внесе в кулинарното ви ежедневие щипка иновативност и стил. Вече сме осведомени, че консумацията на лук е добре дошла под всякаква форма: той е здравословен и има отличен вкус. Накратко: ако досега сте се отнасяли пренебрежително към лука, време е да преосмислите позицията си. Опитайте!

Ползите от консумацията на сладко от лук

  • Предпазва от анемия: Лукът е отличен източник на желязо, фосфор и витамин Е, като спомага за поддържане на добро здраве и оптимално ниво на червените кръвни телца.
  • Диуретик с прочистващи свойства: Благодарение на високото съдържание на калий лукът помага при задържане на излишни течности в организма, освен това регулира кръвното налягане.
  • Източник на витамин В: Лукът е прекрасен източник на витамин В и магнезий. Те помагат за нормалното функциониране на нервната система и мускулите. Казано простичко, редовната консумация на лук ви дарява с енергия всеки ден.
  • Антиоксидант: Благодарение на витамин А и С, които откриваме в състава на лука, както и на присъствието на флавоноиди, консумацията му допринася с антиоксидантен ефект.
  • Помага при запек: Лукът е отлично средство в борбата със запека. Той регулира храносмилателната система, като предпазва от развитие на чревни паразити.

Рецепта за сладко от лук

домашно сладко от лук

Това сладко ще ви допадне, тъй като се прави много лесно. Първата стъпка изисква да се снабдите с подходящи стъклени съдове, в които ще го съхранявате, когато сте готови.

Желателно е, преди да пристъпите към основните стъпки, да изпечете лука във фурната, а не да го варите във вода. По този начин вкусът му ще е по-наситен. И в двата случая сладкото ще ви се получи. Избора оставяме на вас.

Необходими съставки:

Начин на приготвяне:

  1. Сложете върху тавата алуминиево фолио. Обелете лука и го измийте. След това го разположете добре върху тавата, напръскайте го със зехтин и добавете щипка сол. Загрейте фурната до 200 градуса и печете в продължение на 35-40 минути. От време на време обръщайте, за да се уверите, че се запича добре от всички страни.
  2. Извадете печения лук от фурната и го оставете да се охлади за няколко минути. През това време напълнете подходящ съд с 3 чаши вода и 1 кг. захар. Добавете лука и варете при средна сила на котлона в продължение на половин час. Разбърквайте постоянно, за да предотвратите евентуално залепване на продуктите по дъното на съда и последващо загаряне. Сместа постепенно ще стане по-гъста и ще се карамелизира, придобивайки тъмен кафяв цвят и изпълвайки кухнята ви с апетитен аромат. Задължително се погрижете да не загори: дори и минимално загаряне ще промени изцяло вкуса на сладкото.
  3. Оставете сладкото да изстине за няколко минути. Така то ще продължи да се сгъстява. След това настъпва време за разливане в предварително приготвените съдове. Ако възнамерявате да съхранявате бурканите със сладко по-дълго време, желателно е да ги стерилизирате във вряща вода. Веднъж щом ги затворите добре, сложете ги в съд с вода. Пукането на капачката е сигнал, че сте готови!

Препоръчваме ви да прочетете и: Кралски десерт: лимонова шарлота

Варианти

Рецептата за карамелизирано сладко от лук съществува из мрежата и в други варианти. Някои готвачи предпочитат да използват балсамов оцет, масло и половин килограм кафява захар в комбинация със същото количество лук. Среща се и във вариант с мед.

Нашият подход е по-лесен и опростен. Резултатът обаче ще ви порази, затова горещо ви препоръчваме да опитате рецептата! Ако обожавате комбинацията от сладост и ухание, можете да изпробвате използването на различни аромати – така рецептата ще се превърне във ваша лична! Опитът ни сочи, че малко козе сирене в комбинация с това сладко, намазани на препечена филийка, ще разпали апетита на и на най-взискателния гост.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.