Ще срещнете различни рецепти за бахур. Въпрос на вкус е, не всеки обича всички субпродукти, които могат да се сложат в бахура.
Най-често се срещат свинско месо, по жилесто, сърце и черен дроб, но може да се добавят и бял дроб, бъбреци, дори далак. В доста рецепти се добавя и ориз.
Бахурът в магазина съмнява мнозина, не само откъм състав, но и от гледна точка на хигиената. Едно от най-важните неща, с които трябва да се съобразим, е именно внимателното почистване на червата и субпродуктите.
Ако харесвате бахур, то ние ви предлагаме да си приготвите у дома с ето тази рецепта.
Наобходими продукти:
5-6 бр. свински черва
1 кг свинско месо
500 г черен дроб
500 г бял дорб
1 бр. сърце от прасенцето
3-4 с.л. сол
10-15 г черен пипер
2-3 чаени лъжички бахар, млян, но може и 15 бр. на зърна, ако предпочитате
3 с.л. чубрица
200 гр. ориз по желание
Начин на приготвяне:
Както вече казахме хигиената на първо място. Започнете с измиването на червата. Направете го поф течаща вода, но не прекалявайте със силата на струята, тъй като могат да се скъсат. Обърнете червата и ги измийте и отвътре.
След това измийте и месото и субпродуктите. Нарежете ги на ситни кубчета. Овкусяваме с всички подправки. Ако слагате ориз, то сега е моментът да го добавите към сместа.
Напълнете червата, но не пракалено, за да не се спукат. Завържете ги в двата края.
Сложете подсолена вода в тенджера да заври, наредете бахурите в нея и оставете да се варят, като намалите малко силата на котлона.
Опитайте да ги боднете с вилица, ако се пробождат лесно, означава, че са готови и може да ги извадите.
Оставете да изстинат добре и ги съхранявайте на хладно място.
Предвидете малко повече черва, защото винаги може да скъса някое, докато го обработвате.