Обичаме туршия! По традиция българинът всяка година си приготвя туршийка.

Въпреки, че могат да бъдат купени от близкия магазин, повечето хора предпочитат сами да направят зимнината си.

Ако тази година освен класическите туршии, ви се иска да опитате и нещо различно, то изпробвайте пикантното зеле по мексикански.

Тази рецепта за туршия се приготвя лесно и бързо.

Необходими продукти:

3 кг зеле
3 големи моркова
4 глави чесън
3 връзки копър или магданоз
1 ½ л вода
1 водна чаша захар
1 водна чаша олио
1 чаша оцет
2 бр. дафинов лист
2 супени лъжици сол

Начин на приготвяне:

Зелето се нарязва на средно големи парчета. Към него се прибавят, нарязаните на колелца моркови. Чесънът и копърът (магданозът) се почистват и нарязват на ситно.

Поставяте тенджера с литър и половина вода на котлона. Към нея прибавяте 1 водна чаша захар и 1 водна чаша олио, дафиновите листа и солта. След като сместа заври сипвате и 1 водна чаша оцет. Оставяте всичко да ври още 5 – 6 минути и сваляте от котлона. Заливате нарязаните зеленчуци с получената саламура и ги покривате с марля.

Оставяте ги да преседят така 3 дни, след което пресипвате всичко в буркани и съхранявате в хладилника.